Det här är en bild på en liknande svävare som den som försvagade isen invid farleden mot Luleå hamn. Foto: TT

Militären varnar: Svävare skapade sprickor i isen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen orsakade Försvarsmaktens svävare sprickbildning i isen vid farleden strax utanför Luleå. Nu uppmanar de allmänheten att inte vistas på isen.

Militären har under två veckor genomfört övningar utanför Luleå för att träna på manöverövningar i vintermiljö. I dag var deras sista dag och under fredagskvällen uppträckte besättningen på svävaren att isen blivit försvagad.

– Allt har gått jättebra, så det känns tråkigt att det här inträffar nu så här sista dagen. Vi väljer det säkra före det osäkra och därför vill varna allmänheten, säger Magnus Lindstedt, kommunikationsansvarig Försvarsmakten.

Inte hela farleden

Svävaren färdades på isen invid farleden in mot Luleå hamn, en farled som dagligen trafikeras av isbrytare för att hållas öppen. Upptäckten om sprickbildningen i isen gjordes invid farleden norr om Sandöns norra udde strax utanför Luleå.

– Det är inte hela rännan in mot Luleå hamn som berörs, utan det rör sig om ett område på cirka 400 meter som är försvagat, säger Magnus Lindstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.