Arvidsjaurs kommunalråd Lotta Åman Foto: Jenny Israelsson Skoglund/ Sameradion & SVT Sápmi

Miljarder till inlandsbanan: ”En fantastisk nyhet”

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska investeringsbanken Macquaire har för avsikt att miljardsatsa på en upprustning av inlandsbanan.

”En fantastisk nyhet för oss” säger Arvidsjaurs kommunaråd Lotta Åman (S).

Den 130 mil långa järnvägen genom inlandet byggdes som ett komplement till stambanan, men har varit förlusttyngd och nedläggningshotat under åren.

”Helt fantastiskt”

Just nu drivs bolaget Inlandsbanan AB av femton kommuner och det var stor glädje på onsdagen när ”en historisk miljardinvestering” presenterades vid en presskonferens i Östersund.

Inlandsbanan

Bolaget och den australiska investeringsbanken Macquaire har nu skrivit på en avsiktsförklaring om en stor upprustning av banan och förhandlingarna om hur det ska gå till med  ska nu fortsätta.

–Vi är en av delägarna och det är helt fantastiskt om det här går i lås. Samhällsservicen kommer att bli bättre och upprustningen är också viktig för besöksnäringen. Arvidsjaur ligger efter banan så det är mycket positivt för oss, säger hon.

”Steg i rätt riktning” Foto: SVT

Lotta Åman tror att det kommer att betyda mycket för inlandet om inlandsbanan rustas upp för både persontrafik och godstrafik.

–Det här är en riktigt bra nyhet för oss och det kommer att bli jättebra. Det är ett stort steg i rätt riktning för inlandet, säger hon.

De femton ägarkommunerna ska ha ett nytt ägarsamråd den 27 september för att diskutera avsiktsförklaringen, finansieringen och andra praktiska frågor.

–Vi i de femton kommunerna måste vara överens om hur vi ska gå vidare och till sist är det fullmäktige i respektive kommun som avgör, säger Lotta Åman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inlandsbanan

Mer i ämnet