Råneälven, en av de älvar som nu ska återställas. Foto: SVT

Miljoner till återställning av älvar

Uppdaterad
Publicerad

Tre älvar i Norrbotten ska återställas efter skador som orsakats av flottning och förhoppningen är att skapa en bättre livsmiljö för fiskarna.

Under fem år kommer myndigheter i Norrbotten och Västerbotten arbeta med att biologiskt återställa hela eller delar av sex älvar. I Norrbotten handlar det om Piteälven, Råneälven och Kalixälven – älvar som alla ingår i det europeiska Natura 2000-nätverket. Syftet med projektet är att återställa vattendragen till en mer naturlig livsmiljö för arter som flodpärlmussla, lax och öring.

– Projektet är en stor vinst för Sverige och speciellt för Norrbottens och Västerbottens län genom att det skapar många nya arbetstillfällen. De allra största vinnarna är älvarna och dess livsmiljöer, där bland annat lax, öring och flodpärlmusslan finns, säger Lars Lustig, länsråd i Västerbotten i ett pressmeddelande.

Totalt handlar det om 124 miljoner kronor som ska fördelas under en femårsperiod.

– En restaurering av Vassaraälv, Linaälv och Råneälvssystemet är mycket positivt både för den sportfiskeintresserade lokalbefolkningen och för turismen. Projektet innebär att Gällivare blir en ännu bättre friluftskommun, säger Tommy Nilsson, fiskekonsulent Gällivare kommun.

Älvar som ingår i projektet:

Lögdeälven

Åbyälven

Byskeäälven

Piteälven

Råneälven

Kalixälven

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.