Miljöpåverkan av Herculeskraschen

Uppdaterad
Publicerad

Städningen av vrakdelarna från Hercules flygplanet som kraschade på Kebnekaise i Mars förra året har återupptagits. Om miljön i området har tagit skada eller inte är för tidigt att säga, trots att vattenproverna hittills, visar endast låga halter av flygbränsle i vattendragen.

Samtidigt med städningen efter flygkraschen på Kebnekaise, sker en miljöövervakning av området av länsstyrelsen i Norrbotten och Tarfala forskningsstation.

Vattenprover tas för att säkerhetsställa att vattendragen, eller miljön i övrigt, i ett av Sveriges högalpina område inte tagit skada av de 10 000 liter flygbränsle som har läckt ut på glaciärerna.

-Det är ingen som vet det ännu för det är ingen som studerat sådant här tidigare. Men både vi och länsstyrelsen tog prover i fjol innan det hann komma några föroreningar och så upprepar vi det i år och också nästa år för att se eventuella förändringar. Troligtvis är det inget problem men självklart måste vi kontrollera detta, säger Gunhild Rosqvist platschef för Tarfala forskningsstation.

-Så här långt har vi bara mätt upp väldigt låga halter. Och det går att dricka vatten ur bäckarna men det finns risk att det kan komma ut mer flygbränsle i bäckarna. Därför ska den som tänker dricka vattnet och känner lukt eller smak av flygbränsle självklart inte dricka av det säger Staffan Åsen från länsstyrelsens miljöskyddsenhet.

Tio ton flygplansdelar har bärgats av förvarsmakten och statens fastighetsverk hittills,

Tillsammans med förra höstens städning så innebär det att totalt 25 ton av de 34 ton vrakdelarna nu samlats in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.