Ministern: ”Mer än 10 000 nya jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill höja Sveriges självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel rejält och han tror att det skulle skapa mer än 10 000 nya jobb.

Ministern besökte sitt hemlän Norrbotten i dag och höll bland annat ett tal på LRF:s regionstämma i Luleå.

Och här handlade det inte om kritiska röster för att han tidigare sagt sig vilja öka köttproduktionen i landet och uttryckt sig svävande när det gäller dess miljöpåverkan.

Jubel och applåder

Avgående länsordförande Nils-Olov Lindfors tog emot Sven-Erik Bucht med öppna armar och han hälsades av jubel och applåder på stämman.

– Tänk att en minister vågar stå upp och säga: jag tycker om kött. Vi måste stötta vår minister i den frågan. Här på LRF-stämman jublar vi och tycker att han än en gång har rätt i sakfrågan.

Och Sven-Erik Bucht beskriver sig själv numera som en allätare.

– Jag tycker om kött, jag tycker om fisk och jag älskar grönsaker. Men vi politiker ska inte gå in med pekpinnar och säga till folk vad de ska äta. Det ska de bestämma själva, säger han.

10 000 nya jobb

För en tid sedan hamnade Sven-Erik Bucht i blåsväder för att han sagt att han inte ser några miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige, enligt en Eko-intervju.

Nu säger han så här:

– All livsmedelsproduktion påverkar miljön och kött påverkar mer. Sen ser det olika ut om du jämför produktion i olika länder. Det utländska köttet påverkar miljön betydligt mer än det svenska.

På LRF:s regionstämma avslöjade han att den svenska självförsörjningsgraden på livsmedel ska upp från 50 procent till 60 till 70 procent och att det blir en central fråga i den livsmedelsstrategi som ska presenteras i vår.

– Det är klart att det skulle skapa väldigt många nya jobb. Det kan handla om mer än 10 000 nya jobb, säger Sven-Erik Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.