Kyrkan förlorar medlemmar Foto: SVT

Minskat medlemsantal i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är en av kristendomens stora helger i Sverige. Men antalet medlemmar i Svenska kyrkan i Norrbotten och i landet i stort minskar.

I åtta av Norrbottens 14 kommuner var det fler som aktivt begärde utträde ur Svenska kyrkan än de som valde att bli medlemmar. Visserligen är de som aktivt begärt utträde inte så stort sett till antal men generellt över hela landet är det en vikande trend. Det här visar statistik från Svenska kyrkan. Antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskade förra året med sammanlagt 1.1 procent och är i nivå med tidigare års minskningar, skriver Svenska kyrkan på sin hemsida.

– Det är många olika skäl som kan ligga bakom. En del anser att vi är för radikala, andra anser att vi är för konservativa och väljer då att lämna kyrkan, säger Richard Marklund som är kyrkoherde i Nederluleå församling.

Majoritet av kommunerna

I Norrbotten var det Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kiruna, Luleå, Pajala och Piteå fler begärde utträde ur kyrkan än antalet som gjorde det motsvarande. I Arjeplog, Arvidsjaur, Kalix, Älvsbyn och Överkalix och Övertorneå var det något fler som aktivt valde att bli medlemmar än de som lämnade Svenska kyrkan.

– I Nederluleå församling har vi delvis kunnat se treden mattas av. Och det tror jag beror på kyrkans engagemang i flyktingfrågan under hösten, säger kyrkoherde Richard Marklund som tor att kyrkan aktiva, synliga engagemang i flyktingfrågan fått medlemsnedgången att mattas av.

Flest döpta

Av dom nyfödda i Norrbotten var det 62 procent som döptes. Flest barn som döptes och därmed blev medlemmar i kyrkan hade Pajala och Övertorneå där samtliga eller nästan samtliga barn döptes i kyrkan.

Minst antal barn som döptes i Norrbotten var det i Luleå där 56.9 procent av de nyfödda döptes.

Nedåtgående

Under förra året skedde cirka 52.000 dop i Svenska kyrkan i Sverige. Andelen döpta av alla födda var 45,5 procent. Doptrenden är överlag negativ men minskade inte lika mycket jämfört med åren innan, uppger Svenska kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.