Missen med cellprover drabbade ”Maria”

Uppdaterad
Publicerad

Det var våren 2015 som ett cellprov togs på ”Maria” på en hälsocentral i Luleå. Provsvaret visade inget onormalt. Men i början av 2016 fick hon beskedet att hennes prov visade cellförändringar. Det efter att vården gjort en kvalitetssäkring av proverna.

”Maria” ifrågasatte varför cellförändringarna inte upptäckts vid första analysen men hon fick inget svar på frågan. Svaret var istället att det var väl bra att det upptäckts istället för inte alls….

”Maria” fick på nytt kontakt med en barnmorska som klippte lös små bitar från livmodertappen för analys. Beskedet som kom var att hon hade andra gradens cellförändringar. I februari fick hon komma till Sunderby sjukhus för att klippa/bränna bort cirka två cm av livmodertappen på grund av de upptäckta cellförändringarna.

I juni i år ska hon på ny kontroll för att se om alla cellförändringar försvunnit. Om de inte gjort det måste mer av livmodertappen tas bort alternativt om det inte fungerar finns risk att hela livmodern måste opereras bort.

– Tänk att detta hade kunnat upptäckas för ganska exakt ett år sedan om jag fått det rätt analyserat från början.

Personen i fråga vill vara anonym så vi kallar henne för ”Maria” i vår artikel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.