Misshandlad 81-åring dog

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två veckor sedan berättade Nordnytt om 81-årige Rudolf Sundman som blivit misshandlad av en dement rumsgranne på ett avlastningsboende i Älvsbyn. Han fördes akut till Sunderby sjukhus för vård och i tisdags avled han.

Familjen trodde att Rudolf Sundman var på bättringsvägen. Det talades till och med om att han skulle få komma tillbaks till Älvsbyn och vårdas där. Platsbrist var enda anledningen till att han blev kvar på Piteå Sjukhus. Men i måndags blev han återigen skickad akut till Sunderby sjukhus efter att tillståndet försämrats.

-Jag tänkte ju att det här gå bra och jag hade till och med tittat i almanackan för att se vilka veckor hans skulle vara borta och hemma. Jag tänkte på jul och så, säger Rose-Marie Sjöberg.

Misshandel på äldreboende i Älvsbyn

Men det blev ingen jul tillsammans. Rudolf Sundman gick bort tisdags. Misshandeln är polisanmäld och han kommer nu obduceras för att se om han dog till följd av skadorna. Om så är fallet blir brottsrubriceringen ”vållande till annans död”. Även om inte Rose-Marie Sjöberg lastar den demente gärningsmannen vill hon ha ett avslut och veta orsaken till dödsfallet. Hon vill få någon slags upprättelse.

-Jag sa till Rudolf när han låg där, även om han inte hörde det sa jag ”jag ska kämpa för dig”, säger Rose-Marie Sjöberg.

Rudolf Sundman var på avlastningsboendet eftersom han inte klarade sig själv. Sviterna efter en stroke innebar bland annat att han var rullstolsburen. Ingen kan säga med säkerhet men troligen fick Rudolf Sundman ta emot närmare hundra slag under misshandeln.

-Han måste haft en jättechock i kroppen, ett trauma som har varit hemskt. Tänka sig att bli överfallen när du ligger och sover och inte kan försvara dig heller, säger Rose-Marie Sjöberg.

Eftersom en sån här händelse inte har inträffat tidigare menar Älvsbyn kommun att det inte finns rutiner för att hantera det här. Men de är öppna för att ta till sig familjens synpunkter. Rudolf Sundmans familj tycker att det handlar om vanlig medmänsklighet att ringa och höra hur någon mår eller skicka en blomma. De är inte ute efter pengar men tycker det är konstigt att kommunen inte kan erbjuda någon kompensation.

-Det finns inga olycksfallsförsäkringar, inte i Älvsbyn och inte i andra kommuner i sådan här verksamhet. I skola och den verksamheten finns det men inte under sådan här dygnet runt- verksamhet. Då är det egna olycksfallsförsäkringar som gäller, säger Hans Nyberg socialchef på Älvsbyns Kommun.

Patienterna på äldreboenden är alltså inte försäkrade och enda chansen till kompensation är att driva skadeståndsprocess mot kommunen. Men för Rose-Marie Sjöberg känns inte det aktuellt.

-I dagens läge känns det inte så. Man är ganska trött på allt det här och det är inte säkert att vi får någonting för det. Så man orkar inte tänka riktigt i sådana banor, säger Rose-Marie Sjöberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandel på äldreboende i Älvsbyn

Mer i ämnet