Misstänkt bomb vid polishuset – nu hålls rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I november 2015 hittades en mystisk låda utanför polishuset i Luleå som först misstänkes vara en bomb.

Det var efter midnatt den 25 november 2015 som ett tips inkom om en misstänkt låda med en arabisk text skrivet på en lapp utanför polishuset i Luleå

SVT Norrbotten var tidigt på plats, egentligen alldeles för nära lådan, men med polisens tillåtelse innan avspärrningen utökades.

Bombhot i Luleå

Se också: SVT:s reporter på plats

I lådan ska de ha skymtats någon slag kretskort och kablar. Bombgruppen tillkallades och i väntan på att dom flögs upp från Stockholm utökades avspärrningarna rejält. 

Fanns i polisregistret

Bombgruppen kunde senare konstatera att det rörde sig om en ofarlig bombattrapp innehållandes bland annat ris och de skrivna hotet var inte riktat mot polisen.

I juni 2016 kunde en man kopplas till brottet. Enligt kammaråklagare Mikael Bäckström var det tack vare DNA som hittades på lådan. 

– Den misstänkte fanns i registret sedan tidigare och kunde knytas till brottet när DNA-spåret kördes i gamla register. Vid förhör erkände han och de visade sig att lådan egentligen var tänkt att placeras utanför tingsrätten för att störa en rättegång som skulle äga rum, säger han.

Kan ge fängelse

Mannen som är i 35-årsåldern har åtalats för brottet som rubriceras falskt larm, där straffet kan bli böter, alternativt upp till ett års fängelse.

Under torsdagen hålls förhandlingarna vid Luleå tingsrätt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Luleå

Mer i ämnet