Misstänkt kartläggning av akutsjukvård – rapporterad till SÄPO

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten kring akutsjukvården i Norrbotten kan vara hotad. Detta efter att man upptäckt försök till kartläggning av kapaciteten på vården.

– Förfrågningarna via mejl har ökat gällande vår kapacitet såsom antal ambulanser, bemanning och vart man är stationerad, säger Per Wågström, tillförordnad säkerhetschef på Region Norrbotten.

Hur kan mejlen vara formulerade?

– Ofta utger man sig för att vara forskare eller student vid ett utländskt universitet och hänvisar till att man håller på med ett arbete där man behöver informationen. Och ibland stämmer inte avsändaradressen med vem de påstår sig vara, säger Per Wågström.

Men kan det inte vara det då?

– Ja det är klart att det kan vara ibland men med tanke på omvärldsläget i närregionen så har vi blivit betydligt mer försiktiga med vad vi lämnar ut för information och till vem. Och det senaste ärendet rapporterade vi till SÄPO, säger Per Wågström.

Fler kartläggningar i länet

Tidigare har vi rapporterat om att främmande makt misstänks försöka kartlägga försvarshemligheter och kommuners infrastruktur i Norrbotten. Samt att Vattenfall utsätts för dagliga cyberattacker av mindre och större dignitet.

Och nu visar det sig alltså att även akutsjukvården brottas med liknande hot mot säkerheten.

Misstänkt mejl

Region Norrbotten visar upp ett mejl som de rapporterade vidare till SÄPO. Men vi får inte visa upp mejlet.

Mejlets avsändare utger sig för att vara forskare vid ett universitet i Schweiz och som jämför sjukvård i flera olika länder och därför behöver information om förmågor och resurser i Norrbotten. Men adressaten går inte att koppla till det aktuella universitetet.

Och enligt SÄPO var det klokt att inte ge ut någon information den här gången, även om den är offentlig.

– Ja, i deras feedback lät de oss förstå att det var bra att vi inte hade lämnat ut den informationen som efterfrågades, säger Per Wågström.

Säkerhetsmöte

Region Norrbotten har nyss haft ett möte där den här typen av hot mot säkerheten tagits upp. I slutet av februari äger ytterligare ett säkerhetsmöte rum.

– I nuläget har vi saker och ting under kontroll. Men den här frågan ligger högst upp på dagordningen för vi måste ta hjälp av andra som också utsätts för det här och ta reda på mer om hur vi ska hantera det här, säger Per Wågström, tillförordnad säkerhetschef.

Läs mer:

Misstänkt kartläggning av norrbottnisk infrastruktur

Dagliga cyberattacker mot Vattenfall

Skadliga mejl – allt vanligare bland kommunerna

”Cyberattacker kan vara ödesdigra för samhället”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.