Momskrav slår hårt mot Röda Korset

Publicerad

Nya skatteregler från första januari säger att hjälporganisationers secondhandförsäljning ska momsbeläggas.

Undantaget är om de begränsar sitt öppethållande till 24 timmar i veckan och har minst 60 procent frivilligarbetande.

Kalixborna är flitiga på att skänka till Röda korset. Förrådet som tömdes dagen innan är halvfullt redan vid lunchtid nästa dag och klädsorteringen är i full gång.

Från och med första januari så ska hjälporganisationer betala moms på sin secondhandförsäljning. De nya skattereglerna grundar sig på en dom i högsta förvaltningsrätten. Och det har väckt protester. Både från hjälporganisationer och en del politiker.

”Det går att lösa”

I en motion i Riksdagen uppmanar till exempel moderaten Cecilia Widegren till att ompröva beslutet och hon hänvisar bland annat till EU-regler och att de skänkta varorna redan har beskattats en gång när de köptes. Något de håller med om i Kalix.

-  Vi tycker det är jättefel det här, säger Susanne Jonsson, butiksansvarig. De här kläderna och prylarna är ju momsbelagda en gång redan när de köptes.

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige är besviken.

– Sverige anses vara ett föregångsland på att ta hand om de som har det sämst, men nu visar regeringen motsatsen.  Det är inte att ta ansvar att bara hänvisa till EU. Allt går att lösa om man verkligen vill. Men istället väljer Magdalena Andersson att beskatta medmänsklighet, säger Magnus Lundén.

”Tar från de fattigaste”

Stockholms Stadsmission säger i ett uttalande att ”regeringen tar från de fattigaste”.

– Jag finner inga ord för hur Magdalena Andersson och regeringen kan ta från arbetslösa, sjuka, hemlösa, asylsökanden och barn som far illa. Det är ju de som förlorar på de nya momsreglerna. Fram till nu har vi haft flera möten med politiker i riksdagens Skatte- och Finansutskott, där vi har fått ett stort gehör och alla tycker att dagens lagstiftning måste ändras, säger Caroline Andermatt, VD för Myrorna och ordförande för Ideell Second Hand.

Kupan i Kalix uppger att de förra året sålde begagnat för 635 000 kronor. De berättar att en hel del gick till hyra och andra kostnader

och cirka 55 000 kronor blev överskottet som skickades till välgörenhet. Hade man betalat moms på överskottet så hade 13750 kronor istället hamnat i statskassan.

Öppet färre timmar

Men Kupan i Kalix kämpar för att slippa betala moms, för det finns ett sätt. Och det är att man har i huvudsak ideellt arbetande och har öppet max 24 timmar per vecka.

Öppettiderna gick lätt att minska. De har dragit ned på öppettiderna, och på skylten utanför affären så har de skrivit att det är på grund av nya momsregler.

Men de som jobbar på Kupan är inte ideella krafter. Här arbetar fas 3:are och invandrare som går i språkträning och så två anställda som har lönebidrag. Och det här oroar butiksansvariga Susanne Jonsson. Eftersom de inte har ideella krafter och man måste uppfylla båda kriterierna:

Skatteverket tolkar domen som att momsbefrielse gäller verksamhet som har öppet max 24 timmar per vecka och i huvudsak har ideellt arbetande kraft.

Så om inget händer lär en del av vinsten framöver gå till staten, istället för till hjälpverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.