Nattliga sprängningar håller Malmbergsbor vakna

Uppdaterad
Publicerad

De nattliga sprängningarna i LKAB:s gruva i Malmberget är en olägenhet för många i samhället.

Länsstyrelsen och villaägarnas riksförening kräver nu att sprängningarna tidigareläggs.

Varje natt mellan klockan tolv och ett skjuter LKAB sina salvor i Malmberget. Så har det varit i så gott som alla tider, men i takt med att gruvbrytningen kommer närmare samhället har det blivit en allt större olägenhet.

Nattsprängningar i Malmberget

Den saken har bland annat uppmärksammats i Filmen Malmberget från 2013 i regi av Alexander Ryneus och Per Eriksson där Malmbergsborna Börje och Ingrid Blomquist medverkade.

– Vi har anpassat våra liv så att vi går och lägger oss efter smällen för att slippa bli störd, vakna och därefter få en sömnlös natt, säger Börje Blomquist.

Domstol på plats i natt

Skjutningarna är en av många punkter som mark- och miljödomstolen ska behandla i den stora Malmbergsprövningen som pågår.

I natt ska domstolsfolket och alla inblandade parter ut på en högst ovanlig syn – eller ska vi säga hörning.

– Det kallas fortfarande för syn. Men vi ska försöka få en upplevelse av sprängningarna som sker i gruvan. Därför måste vi hålla synen mitt i natten, säger rådmannen Kristina Johnsson.

Vill ha tidigare sprängningar

Kravet från enskilda Malmbergsbor, länsstyrelsen och Villaägarnas riksförbund är att LKAB inte ska spränga så sent som i dag.

– Vi kommer att yrka på att det ska vara klart före klockan tolv, säger Ulf Stenberg, chefsjurist vid Villaägarnas riksförbund.

Länsstyrelsen yrkar att skjutningarna ska tidigareläggas med två timmar. Men LKAB motsätter sig kraven.

Konsekvenserna

– Det skulle få stora konsekvenser för oss, både säkerhetsmässigt, hälsomässigt men också social. Två timmars tidigareläggning innebär att vår person och entreprenörer ska börja jobba redan klockan tre på morgonen, säger Anders Furbeck, direktör för hållbarhetsfrågor vid LKAB, som själv har bott i Malmberget i många år.

– Jag upplevde det inte på det sättet så det här är ju väldigt individuellt. Det gör ju också att det i bland är svårt att diskutera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattsprängningar i Malmberget

Mer i ämnet