Foto: Bildbyrån

Nattmatch gjorde IFK Luleå rikskänt

Uppdaterad
Publicerad

Före kvalmatchen mot Karlberg var IFK Luleå som vilket division 1-lag som helst, men efter natt-fotbollen är föreningen rikskänd tack vare det enorma genomslaget på sociala meder.

IFK Luleå spelar kval till division 1 norra i veckan och motståndaren är Karlberg. Första matchen av två skulle spelas på onsdag kväll, men snökaoset i Stockholm ställde till det rejält.

”Värsta och bästa”

Stadshagens och Skytteholms idrottsplatser var inte spelbara, så det blev till slut Bosöns inomhushall. Men det tog IFK Luleå sex timmar att ta sig med buss från hotellet till Bosön.

Det tog IFK Luleå sex timmar med buss från hotellet till Bosön. Foto: Bildbyrån

– Det var som att åka från Luleå ned till Sundsvall. Det var några fantastiska timmar där. Det var nog det värsta och det bästa jag varit med om som elitspelare, säger Kalle Norrbin när han landat i Luleå efter stockholmsäventyret, som blev en viral succe´på sociala medier.

Matchen på Bosön inleddes klockan 00:20, efter nytt strul om den skulle spelas eller inte, och avslutades 02:30 med 2-2 mellan lagen.

”Glömmer det aldrig”

IFK Luleå kvitterade med sex minuter kvar av nattmatchen inför 25 000 tittare på sociala medier, bland annat vissa A-landslagsspelare, som hejade på.

– Det bara small. Jag fick på en sjukt bra träff och den gick rätt upp i krysset. Det var jäkligt, skönt men det handlar inte bara om matchen, det är hela dagen, en sjuk upplevelse. Man kommer nog aldrig att glömma det, säger målskytten Anton Andersson.

Men Kalle Norrbin har lite erfarenhet av att spela fotboll på natten.

– Jag spelade midnattsolscupen i Svanstein för tio år sedan och det var lite samma. Kroppen just nu är som i dvala. Man vet inte om varit jorden runt eller bakfull eller vad man är, säger han.

Guidetti tittade

På söndag avgörs kvalet hemma i Arcushallen och IFK Luleås spelare tycker att 2-2 borta var ett bra resultat med tanke på vad som händer på onsdagen och under natten till torsdagen.

– Helt perfekt för oss, faktiskt, säger Anton Andersson.

– Vi hoppas det kommer mycket folk och att publikstormen på sociala medier leder till en upphaussning av matchen. Det var ett enormt intresse bland annat från landslagsspelare som John Guidetti och Ola Toivonen som satt och tittade på sändningen i natt. Det var kul, säger tränaren Fredrik Waara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.