Nej till friskola i Svartöstaden

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun vill inte att det startas en friskola i Svartöstaden. Det skulle enligt kommunen ge påtagligt negativa konsekvenser för den kommunala skolan. Men föräldrarna i föreningen bakom friskolan är optimistiska och tror att man kan öppna en skola nästa höst. 

Luleå kommun skriver i sitt yttrande till skolinspektionen att en friskola skulle innebära negativa konsekvenser för den kommunala skolan. Friskolor drivs ju med skattemedel och blir det en sådan i Svartöstaden så innebär det ekonomiska konsekvenser, säger kommunens skolchef Katarina Pettersson Hedman.

– Blir det en skola i Svartöstaden medför det merkostnader som vi måste hämta in någon annanstans ifrån. Sedan är det svårt att rekrytera lärare och vi ser att vi i vår skolstruktur behöver ha lite större enheter för att ha behöriga lärare i alla klassrum.

Skolan i Luleå

Hyser gott hopp

Föräldrarna bakom föreningen Svartöstadens friskola är inte överraskade över kommunens yttrande. Samtidigt hyser de stort hopp om att kunna starta friskolan i skolan som lades ned förra hösten. Det är den lokal som är deras huvudalternativ. 

– Vi har många intresserade föräldrar som gärna vill ha en skola i närområdet och ha sina barn i en mindre skola så vi har ett bra underlag att få barn att börja i skolan, säger Pernilla Hansson, ordförande i den ekonomiska föreningen Svartöstadens friskola.

Hur löser ni lärarbristen som ju är ett problem på de kommunala skolorna?

– Inte heller där ser vi några problem. Vi vet att det finns lärare som är intresserade att arbeta i en mindre skola, säger Pernilla Hansson.

Svartöstadens skola lades ned i höstas i samband med att Luleå antog en stor omorganisation av skolverksamheten i kommunen. Barnen erbjöds plats på Örnässkolan några kilometer från den nedlagda skolan.

Ett inslag finns att se i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolan i Luleå

Mer i ämnet