Fem personer översköljdes av bränd släckt kalk vid olyckan. Foto: SVT Design

Nordkalkolyckan timme för timme

Uppdaterad
Publicerad

Redan vid 17 inträffar den första arbetsplatsolyckan vid Nordkalks kalkugn. Trots det går arbetet vidare och sex timmar senare kommer nästa smäll.

31/10 2011 Företaget Nordkalk har under en längre tid haft problem med kalkugnen i Luleå och beslutar sig för att stänga av ugnen. Initialt misstänker man en skada i det murade höljet, så man anlitar en konsult och personal från två entreprenörsföretag rings in; Luleå industrimontage AB ska utföra murningsarbeten och Empower – Mekmen AB mekaniska arbeten. Stoppet i produktionen planeras till 48 timmar.

1/11 2011 07:00 Dagskiftet går på, arbetet startar men byter plötsligt inriktning. Man har missbedömt problemet och samtliga arbetstagare omdirigeras istället till att bekämpa en så kallad sintertillväxt, en slags kalkansamling som bränt fast inuti ugnen och som stoppar flödet.

Dödsolycka vid Nordkalk

Metoden som väljs kallas vattenhyvling och innebär att man sprutar in vatten i den varma ugnen för att på så sätt lösa upp kalkklumpen. Ingen av arbetstagarna hade kunskaper eller erfarenheter, inte heller kände de till riskerna med metoden.

14:30 Försök att vattenhyvla görs men trycket räcker inte.

16.20 En tankbil från SSAB kallas in för att få större tryck.

Tankbilen som användes för att pumpa in vatten i kalkugnen. Foto: Polisens förundersökning

16:25 Vattenhyvling med hjälp av tankbil påbörjas. Vatten förs in genom hål i ugnen med hjälp av ett långt kopparrör.

Den röda pilen visar det kopparrör som vattnet gick igenom. Foto: Polisens förundersökning

Cirka 17:00 Mehmet Arpaci, som styr kopparröret, brännskadas i ansiktet då han träffas av ånga och kalk som strömmar ut från ugnen. Han tar sig på egen hand till en jourcentral.

17:30 Möte mellan Nordkalk, konsulten, Empower och Luleå industrimontage med anledning av olyckan. Man beslutar att låna två skyddsutrustningar från SSAB:s masugn och arbetet går vidare. Ingen riskbedömning görs kring det fortsatta arbetet.

18:30 Fyra kubikmeter vatten har nu pumpats in i kalkugnen och tankbilen åker för att tanka.

19:00 Nattskiftet kliver på, fyra personer från Empower och fyra från Luleå industrimontage. Chefer vid Nordkalk, entreprenörsföretagen och den anlitade konsulten går hem och vattenhyvling påbörjas på nytt men den skyddsutrustning som finns är inte ändamålsenlig då det inte går att se genom masken och används därför inte.

Skyddshuvornas guldplätterade glas gick inte att se igenom och användes därför inte. Foto: Polisens förundersökning

21 Rast.

21:30 Vattenhyvling fortsätter.

22:00 En större bit kalk lossnar.

22:30 Pumpning av vatten återupptas. Brandmannen som sköter pumpningen noterar att det ”börjar rycka i brandbilen”.

22:55 Man kör matarborden för att få ut den kalk som lossnat, de som arbetar på platsen går en bit bort från hålen.

22:58 Matarborden körs igen. Högt tryck i ugnen, starkt oljud. En tryckvåg med en ångblandning av het bränd och släckt kalk trycks ut genom öppningarna och översköljer fem personer på våning 5.

En del av ugnen där luckorna for upp vid olyckan. Kalken som ligger på golvet kastades ut från ugnen. Foto: Polisens förundersökning

23:03 SOS Alarm mottar larmsamtal. Oskadade personer och brandman hjälper de skadade men hittar ingen nöddusch. De tvingas ta trapporna ned till personalens duschrum för att försöka tvätta bort den heta kalken från de skadade.

23:14 Ambulans på olycksplatsen. Sju personer förs till Sunderby sjukhus. Av dessa har två personer livshotande skador, två bränn- och frätskador. Tre personer skrivs ut samma natt.

Källa: Polisens förundersökning, förhör med de inblandade och företagens egna utredningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet