Foto: SVT/TT

Norge tar tillbaka födelsedagspresent

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen på sociala medier tog fart och allt såg klart ut för Norge att ge Finland en fjälltopp i födelsedagspresent. Men nu sätter Norges statsminister stopp för gåvan.

Tanken var en gullig födelsedagspresent och en vänskapsgest mellan de bägge länderna. Det började som en kampanj i sociala medier, och blev till slut ett officiellt förslag från Kåfjårds kommun till statsministern.

Förslaget innebar att Finland, till landets hundraårsfirande av självständigheten 2017, skulle få en fjälltopp i Finnmark som jubileumsgåva. Toppen, en del av Halde fjäll, ligger nära Treriksröset precis på gränsen mellan Norge och Finland, och skulle med sina 1.331 meter bli Finlands högsta topp.

Men nu sätter regeringen i Oslo stopp för gåvan. Statsminister Erna Solberg skriver i ett yttrande, enligt tidningen The Barents Observer, att det inte är en bra idé att rita om kartan.

– Av flera anledningar tror jag inte det är önskvärt att ändra gränsen enligt förslaget. Gränsjusteringar mellan två länder ger upphov till komplicerade juridiska frågor, exempelvis rörande Norges grundlag, skriver hon enligt tidningen.

Statsministern säger att de istället ska hitta någon annan jubileumsgåva till grannlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.