Norrbottens nyaste riksdag(s)ledamot

Uppdaterad
Publicerad

Det har hänt mycket i Ida Karkiainens liv de senaste åren. För sex år sen visste hon inte ens att hon var socialdemokrat. Nu sitter hon i riksdagen för partiet.

Det var studierna i statsvetenskap vid universitet i Luleå som gjorde att hon fick upp ögonen för Socialdemokraterna. Ett parti vars ideologi och historia stämde väl överens med hennes egna värderingar. I samma veva gav hon sig, som 20-åring, in i partipolitiken i Haparanda. Men samhällsengagemanget fanns där sedan tidigare. Hennes vilja att påverka fann hon tidigt utlopp för genom skolans elevråd och senare även i Ungdomsrådet i Haparanda. 

Ida Karkiainen växte upp i byn Matkakoski mellan Övertorneå och Haparanda. Hon är storasystern i en syskonskara på fem. Det tror hon själv har haft betydelse för hennes politiska engagemang.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

– Det här med att känna ett ansvar för människor runt omkring. Att man vill bestämma riktning och ta initiativ tror jag är egenskaper som förts över från att vara storasyster till politiken, säger Ida Karkiainen.

Som politiker brinner Ida Karkiainen för barn- och utbildningsfrågor. I riksdagen ville hon sitta i Utbildningsutskottet. Men istället blev det Kulturutskottet.

– I Norrbotten har vi ett stort kulturarv. Vi har väldigt mycket kring språkfrågor som vi behöver lyfta fram om vi ska kunna behålla vår kultur med exempelvis meänkieli. Det är viktigt att satsa på kultur för de olika minoriteterna. Att det finns tillgång till minoritetsspråk och att man i skolan får ta del av ens historia, säger Ida Karikiainen.

Hon välkomnar också regeringens satsning på fri entré på statliga museer.

– Att göra kulturen mer tillgänglig för alla oavsett vem du är, vad du kommer ifrån eller hur mycket pengar du har – det känns som en väldigt angelägen fråga. Jag tycker alla människor ska har rätt att ta del av kultur, säger Ida Karkiainen. 

När hon fick beskedet om riksdagsplatsen tog hon det med glädje, men också lite sorg. Sorgen bestod i att hon nu fått tillbringa sina första nätter utan dottern Liv, 9 månader.

– Jag tror jag hade ångrat mig om jag inte hade tackat ja. Någonstans finner jag tröst i att Liv kan tycka att jag gör ett viktigt jobb för Sverige och fattar beslut som också handlar om hennes framtid, säger Ida Karkiainen.

Trots att hon både studerat och arbetat i Luleå har hon hela tiden veckopendlat från Haparanda. Det kommer hon att fortsätta med även om jobbet nu är långt från Norrbotten.

– Det här jag trivs bra. Här finns havet, skärgården, älven och allt som Tornedalen erbjuder. Det känns hemma för mig, säger Ida Karkiainen.

Läs mer om Ida Karkiainen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

Mer i ämnet