Kineser lockas till den populära båtlinjen Hurtigrutten. Chujiao Eriksen är chef för NSCLA Explorer AS.

Norrmän lockar kineser till Hurtigruten

Uppdaterad
Publicerad

Norra Norge har också upptäckt möjligheterna med den kinesiska turismen. Norrmännen tror att kineserna kan attraheras av Hurtigrutten som kallats för världens vackraste kryssningstur.

Under veckan har vi berättat om den kraftigt växande kinesiska turismen i Sverige och i Finland. Turistföretagen i norra Norge satsar också på kineser som har en växande medelklass och pengar att spendera. Även i Norge har man lockat asiater med norrskensturism och turer i naturen men det nya är att försöka locka kineser till norra Norges kust med hjälp av kryssningsturen Hurtigrutten.

Anpassar mat och språk

Rederiet satsar medvetet och försöker nu få personalen och guiderna att lära sig kinesiska. Gästerna ska inte behöva snacka engelska för att besöka Norge utan ska kunna klara sig med sitt modersmål är tanken.

Turister från Kina

Även maten ska anpassas till kineser. Råvarorna ska även i fortsättningen vara norska men tillagning ska ha en kinesisk touch. Menyerna ska översättas till mandarin.

Bättre relationer

Norge har haft nedkylda relationer med Kina efter tilldelningen av fredspriset till den kinesiska regimkritikern Liu Xiabo 2010 då Kina bröt sina diplomatiska och handelsförbindelserna med Norge.

Men statsminister Erna Solberg besökte Kina nyligen och nu är handeln med Kina åter igång och relationerna har normaliserats.

– Den kinesiska marknaden är jätte spännande för oss speciellt med tanke på det som sker mellan Norge och Kina just nu, säger Anne Marit Bjørnflaten som är kommunikationsdirektrö på rederiet.

Vi ser redan nu att kineser spenderar mycket pengar inte bara under turen men även när de går iland.

Kommer själv från Kina

Chuijiao Eriksen kommer från Kina men har bott i Norge några år. Hon ser också de stora möjligheterna med kinesisk turism.

– Det kommer att komma tusentals kineser hit till norra Norge i framtiden. De kommer att vilja uppleva den norska kusten och Hurtigrutten med egna ögon. Att åka Hurtigruten är det bästa sättet att uppleva det här vackra landet, säger hon.

– Under kryssningen kan turisterna uppleva tre årstider om man åker på våren, säger kaptenen Asbjørn Dalan på skeppet  Kong Harald. Om man startar i Bergen i maj så är det grönt och vårväder, ju längre norrut man kommer blir klimatet tuffare och när man är framme vid Finnmarkskusten är det vinter, berättar han.

Förra året hade norra Norge 18 000 kinesiska gästnätter. Norrbotten hade 12 000 kinesiska gästnätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turister från Kina

Mer i ämnet