Foto: Privat/Carola Wallström

Nu börjar Norrbottens jordgubbssäsong

Uppdaterad
Publicerad

I Västernorrland är jordgubbssäongen över för i år. Men i Norrbotten har den precis startat.

Förra veckan kunde odlarna Tomas Danielsson och hans sambo Carola Wallström plocka landets första jordgubbar. Försäljningen har bara varit i gång i drygt en vecka, men trots det är efterfrågan stor.

– Trots att vi är fyra till fem man som plockar så hinner vi inte med kundernas önskan, säger Tomas Danielsson, jordgubbsodlare i Unbyn i Boden.

Gubbfritt i södra Norrland

Årets jordgubbssäsong är varken försenad eller extra tidig, enligt Tomas Danielsson. Däremot är säsongen hyfsat sen överlag i jämförelse med södra Sverige. I Västernorrland, som bara ligger drygt 50 mil från Luleå, är säsongen till och med snart över, rapporterar SVT Västernorrland.

– Jag tror att det kan handla om att de vattnar för dåligt. När det är så här varmt måste du vattna på dygnet runt. Gör du inte det så torkar bären ihop. Vi vattnar dygnet runt när vi har plockat dem, säger jordgubbsodlaren Tomas Danielsson.

I Västerbotten ser det ut precis som i Norrbotten – gubbarna har precis blivit redo att plockas.

Så blir bärsäsongen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.