Nya demonstrationer vid finska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Både för- och emotsidan när det gäller mottagning av asylsökande ska demonstrera i Torneå imorgon. Flyktingfrågan har delat Finland i två läger.

Demonstrationerna för och emot flyktingmottagning ska äga rum med en timmes mellanrum nära gränsen till Sverige i Torneå.

Flyktingfrågan delar finnarna i två grupper.

Bakom demonstrationen som protesterar mot flyktingmottagning står en grupp som kallar sig för ”Stäng gränserna”- sidan.

”Borde skickas tillbaka”

En av deras huvudtalare imorgon är Tuukka Kuru. Han presenterar sig själv som en patriotisk nationalist men inte nationalsocialist. Han vill behålla Finland finskt och är med i organisationen Finlands Sisu som starkt motsätter sig invandring till Finland.

– Jag vill att flyktingarna skickas tillbaka till de länderna dit de först har anlänt inom EU och ska bli registrerade där, säger han. Om de får asyl så småningom så gäller ju fri rörlighet inom Europa, förklarar Tuukka Kuru som bor i Kemi i Finland.

– Det kommer alldeles för många flyktingar hit för att vi ska kunna ta hand om dem, säger han. Att tvinga kommuner att öppna flyktingmottagningar och fylla sporthallar med asylsökande tycker jag inte om. Dessutom sammanfaller den här invandringsvågen med en ekonomisk kris i Finland. Det är ont om pengar i statens kassa och vår ekonomi räcker inte till att ta hand om alla flyktingar, säger Tuukka Kuru till SVT Nyheter Norrbotten.

Protesterna möter motstånd

Som motvikt till flyktingmotståndarna har det också skapats en grupp som kallar sig för ”Öppna gränserna”-sidan. Jan-Mikael Hakomäki och Adam Huuva från Torneå är organisatörer bakom den flyktingvänliga demonstrationen.

– Vår identitet här vid gränsen bygger på öppenhet. Det är ju det som vi länge varit så stolta över. Vi vill visa att det finns folk som välkomnar flyktingar, säger Jan-Mikael Hakomäki.

”Vi skäms”

Adam Huuva poängterar att han förstår registreringen av flyktingar på finska sidan. Han tror att det är en förutsättning för att kunna hjälpa de asylsökande.

– Det ser ju inte trevligt ut med alla dessa uniformerade myndighetspersoner vid gränsen men jag förstår att det är deras jobb att kontrollera och organisera människorna som kommer till Finland för att söka asyl.

– Men vi skäms över bilden som sprids utomlands om Finland. Man kan ju lätt tro att majoriteten av finnarna är mot flyktingmottagning. Så tror vi inte att det är, säger de båda unga männen från Torneå.

– Alla har rätt att visa vad de tycker. Den rättigheten finns i grundlagen, säger Janne Koskela, ansvarig polis på Flyktingslussen i Torneå. Men jag hoppas att demonstrationerna går fredligt till och att det inte blir några konfrontationer när de två parterna möts på lördag, säger han.

Vill inte bråka

Och även Tuukka Kuru och Jan-Mikael Hakomäki betonar att de inte är ute efter våldsamma bråk.

– Jag tar avstånd från Ku Klux Klan dräkter i demonstrationståg eller attacker på oskyldiga människor med sten och bensinbomber, säger han. Jag har vänner som demonstrerar hos den andra sidan och vi är nog vänner efter demonstrationer också, säger han.

– Vi vill också visa vår opinion i fredlig anda och det budskapet har vi spridit i vår grupp, säger Jan-Mikael Hakomäki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.