Nya dofter och oväntade möten

Publicerad

På mötesplatsen Centralen i Vittangi sprider sig ljuva dofter från olika matkulturer. Här är det nya smakupplevelser som ger bofasta Vittangibor och asylsökande tillfälle att träffas. 

Den här dagen är det Joumaah Amouri och Amal Amin som står vid spisen. Det blir smakrika grytor från Aleppo i Syrien och det är mat som ska falla alla på läppen.

– Den är inte stark. Det är bra och god mat, säger Joumaah Ampuri när han rör i grytorna med ris, ärtor och köttfärs. 

Samarbete för integration

Ett femtiotal personer, till största del andra asylsökande, har kommit för att äta och umgås. Det ser okomplicerat ut, men det här är ett samarbete mellan Arbetsmarknadsenheten, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Kiruna kommun. Det ska alltså klaffa mellan många olika instanser. 

– Jo, men det funkar för att vi har samma inställning till det här. Vi vill ju att integrationen ska fungera, vi vill att Vittangibor ska samlas med de nyanlända, säger Birgitta Anar, projektledare vid Kiruna kommun. 

Efterlyser fler Vittangibor

Men det var Hilkka Lahti och Kersti Eliasson i PRO som har tagit initiativet. 

– Jag träffade två kvinnor på Konsum som jag såg var asylsökande. Jag berättade att vi ska börja med matkultur och vill att ni kommer. Och så bad jag henne berätta för sina vänner, säger Hilkka Lahti i PRO. 

– Vi är jätteglada och nöjda att vi får ha den här kontakten med dem, fortsätter hon. 

Om de saknar något så är det fler Vittangibor. 

– De kan gärna få komma och visa sig i alla fall någon gång, säger Kersti Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.