Foto: SVT

Nya lägenheter byggs i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Kommunägda bostadsbolaget Luleåbo bygger 61 nya hyreslägeneheter i bostadsområdet Kallkällan. Bolaget ska också bygga nytt trygghetsboende på Bergnäset.

Bolagets ska också igångsätta byggandet av ett nytt trygghetsboende på Bergnäset och fortsätta renoveringarna på Mjölkudden.

Anpassad hyra

På Kallkällan byggs ett så kallat kombohus, vilket är standardiserade prefabricerade hus och har sitt ursprung i en upphandling som Sveriges allmännyttiga bostadsföretag SABO genomfört.

– Det blir små lägenheter till en anpassad hyresnivå för de mindre hushållen, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Pressa kostnader

Syftet är att pressa byggkostnaderna och hyresnivåerna. Lulebo kommer att bygga på tomten Kallkällan 4. De nya åttavåningshuset blir granne med Kallkällans vård- och omsorgsboende och Lulebos bostäder på Lingonstigen. Investeringen uppgår till drygt 60 miljoner kronor.

Nytt trygghetsboende

Lulebo sätter nu också igång byggandet av ett nytt trygghetsboende på Bergnäset. Investeringen beräknas till 205 miljoner kronor.

Det blir Lulebos fjärde trygghetsboende. Markarbeten inleds under sommaren och boendet kommer att vara klart under 2018. Trygghetsboende är en boendekategori anpassat för den som har fyllt 70 år.

– Vi bygger totalt 120 lägenheter fördelat på två byggnader säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Bolagets styrelse beslutade också att genomföra ytterligare en etapp av renoveringar på Mjölkudden till en investering om cirka 30 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.