Nya lägenheter gapar tomma i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Pajala finns det 32 nya lägenheter där ingen kan bo. Byggfelen var så många att hyresgästerna fick flytta ut efter bara några månader.

I folkmun kallas området för ”Chinatown” men heter egentligen Fiskalsrundan. Området ligger vackert nära älven i centrala Pajala.  Husen med de 32 lägenheterna är byggda i Kina och har monterats ihop på plats i Pajala för ett och ett halvt år sedan. Då rådde det gruvboom i bygden och behovet av nya lägenheter var stort. Och snabbt skulle det gå att bygga och leverera så att de framtida gruvarbetarna skulle ha någonstans att bo.

Fastighetsföretagen Balder och PEAB antog utmaningen och bildade företaget ”Bygga bo i Pajala” som i sin tur beställde lägenhetshus från Kina.

SVT Nyheter Norrbotten har inte lyckats få en kommentar av husägarna men tidigare har de sagt till Sveriges Radio Norrbotten att det var både mycket billigare och snabbare att köpa hus från Kina än från Sverige eller de baltiska länderna.

Pajala kommun sålde marken i Fiskalsrundan till företagen och skrev ett avtal om att blockhyra lägenheter till den kommunala bostadsförmedlingen Pajala Bostäder.

– Ganska snabbt uppstod det fel i lägenheterna eftersom byggskivorna var fuktiga och det blev sprickbildningar och färgen lossnade från väggarna. Även värmesystemet var fel, berättar Magnus Pekkari, vd för Pajala Bostäder.

Kan bli bostäder för flyktingar

Pajala Bostäder kom undan med blotta förskräckelsen ur byggskandalen. På grund av de många byggfelen kunde man säga upp avtalet utan att betala någonting till husägarna. Hyresgästerna som har flyttat ut har fått två månaders hyra i kompensation.

– Problemet här uppe är att det är svårt att hitta byggföretag som vill satsa och bygga här. När Pajala Bostäder har byggt nytt har vi bara haft en anbudsgivare, förklarar vd:n Magnus Pekkari.

Han berättar också att husägarna för diskussioner med Migrationsverket om att renovera lägenheterna och göra om dem till bostäder för flyktingar. Men ännu har ingenting bestämts om husens framtid.

– Husen hör hemma i Kina, inte här säger Pajalabon Birgitta Olsson.

Floppet med kinahusen är känt i bygden.

– Jag promenerar förbi området varje morgon. Sånt slöseri med pengarna känns onödigt, säger Johanna Collen.

-Ja, det behövs ju alltid bostäder men ibland kan det gå åt helvete, småler Edvin Tornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.