Nya poliser ska bli akademiker

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens poliser ska bli akademiker. Senast i april nästa år ska regeringens utredare presentera ett förslag på det som utlovades i regeringsförklaringen i höstas: polisutbildningen som högskoleutbildning.

Visserligen heter det Polishögskolan men dagens polisutbildning är inte någon högskoleutbildning. Det är en eftergymnasial utbildning på fem terminer som bedrivs vid Linnéuniversitetet, Umeå universitet och Södertörns högskola.

Kampen om en polisutbildning som ger akademisk examen har pågått länge och ett förslag presenterades efter en utredning så sent som 2008. Men dåvarande regeringen sade nej, vilket Polisförbundets ordförande Lena Nitz 2012 kallade för ett ”stort bakslag”.

-Vårt arbete måste utgå från forskning och beprövad erfarenhet så att vi vet att vi gör rätt saker på rätt sätt, sade Nitz.

Och nu, drygt två år senare, har ett steg tagits i den riktningen. I torsdags fattade regeringen beslutet om ett kommittédirektiv för att förändra utbildningen. Utredaren får fram till 15 april 2016 på sig att lägga fram ett förslag som passar Polisens nuvarande verksamhet.

Fakta: Skäl till högskoleutbildning

I regeringens kommittédirektiv står att ”polisyrket ställer höga krav på förmågan att ta till sig kunskap, kritiskt granska och analysera information, identifiera problem och hitta lösningar. För att stärka polisens förmåga att bekämpa en brottslighet som i takt med samhällets utveckling ständigt finner nya former, krävs en polisutbildning med tydlig förankring i vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Källa: Justitiedepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.