Nytt beslut om vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har på nytt beslutat om skyddsjakt på varg i Skåne, den här gången med vässade argument. Sedan förra gången har ytterligare tolv skånska får fått sätta livet till.

Efter 23 ihjälrivna får och nio ansökningar beviljade Naturvårdsverket förra månaden skyddsjakt på varg i det mest utsatta området i sydöstra Skåne.

Men Föreningen Nordulv överklagade till förvaltningsrätten i Stockholm, som upphävde Naturvårdsverkets beslut med motivet att verket inte tillräckligt noggrant utrett vilka alternativ som fanns.

Nya beslut

Så sent som i torsdags överklagade Naturvårdsverket, för sin del, förvaltningsrättens beslut. Och har alltså redan nu beviljat ett helt nytt tillstånd för skyddsjakt.

Att verket kunnat agera med sådan hast beror, enligt vilthandläggaren Göte Hamplin, på att tiden för den stoppade första skyddsjakten löpte ut den 11 september och att det därmed blev fritt fram att fatta nya beslut.

-Så tolkar vi det i alla fall, säger han.

Samma varg

Det är enligt Naturvårdsverket sannolikt samma varg som alltjämt härjar i Skåne och nu har dödat minst 35 får och skadat långt fler.

Hamplin tror att förvaltningsrätten, om beslutet överklagas på nytt, den här gången kommer att godkänna skyddsjakten.

-Vi har jobbat hårt med motiv och argument, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.