Nytt yrke ska lösa personalbrist

Publicerad

Nu startas en utbildning riktad till de som vill jobba på boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Förra året kom det drygt 1100 ensamkommande flyktingbarn till Norrbotten och behovet av utbildad boendepersonal är stort. Därför ansökte Vuxenutbildningen i Piteå om att få starta en utbildning som kan leverera utbildad personal. I år fick de klartecken från Myndigheten för yrkeshögskola.

– Det finns ett stort behov av att rekrytera dessa kompetenser. Speciellt  till boenden för ensamkommande barn. Det är boendechefer som har signalerat att det behövs en utbildning som genererar den kompetensen så de har varit med och tagit fram innehållet och utbildningen, säger Karin Gebing, utbildningsutvecklare på Vuxenutbildningen i Piteå.

Utbildningen är en 1-årig yrkeshögskoleutbildning. Eleverna kommer att studera alltifrån samhällssystem och lagstiftning till kommunikation och konflikthantering. Yrkestiteln blir sedan integrationspedagog.

Hela 120 personer ansökte, men bara 30 personer kommer att tas in.

– Det är fantastiskt roligt. Vi ser en tendens att personer som sökt vill  karriärväxla och gå från en annan bransch in i denna.

Men räcker det med bara ett års utbildning med tanke på ansvaret?

– Den bedömningen gör de som är verksamma i verksamheten. De har gjort den bedömningen att 1 år är tillräckligt. Men det förutsätter att de som söker har vissa förkunskaper. Som att man till exempel har jobbat med att stödja människor på andra sätt, säger Karin Gebring, utbildningutvecklare på Vuxenutbildningen i Piteå.

Jan Johansson är biträdande boendechef på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Öjebyn. Han säger att det har varit lätt att rekrytera folk – men att få har rätt kompetens för jobbet.

– Många tror att det här är ett gulligt jobb. Det är inte ett gulligt jobb, utan mer som en föräldraroll.

Hur viktigt är det att ha en utbildning i ryggen?

– Ju fler som har utbildning, desto bättre är det. För ju mer insikt har du och ju lättare kan du hjälpa ungdomarna.

Integrationspedagog i Sverige

Utbildingarna finns i Nyköping, Hudviksvall, Sollefteå, Värnamo, Halmstad och Piteå.

Programmens upplägg varierar från ort till ort. Piteå är det senaste tillskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.