Ökat tryck på folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar föräldrarna som driver frågan om en folkomröstning om hur Luleås skolor ska organiseras ett nytt steg i sin kamp. Gruppen har tidigare samlat in de 8.000 namn som krävs för att frågan ska behandlas av fullmäktige. Man lanserar sig på sociala medier för att öka trycket på en folkomröstning.

Samordningsgruppen Hela Luleå ska leva och lära har samlat in över 8.000 namnunderskrifter i syfte att få tillstånd en folkomröstning om hur Luleås skolor ska organiseras i framtiden. Ett beslut om hur det ska ske har redan tidigare tagits där kommunens förslag vann omröstningen i fullmäktige.

En fråga om demokrati

Efter namninsamlingen lanserar nu samordningsgruppen en kampanj på sociala medier där man hoppas få folk att säga ja till en folkomröstning. Syftet är att öka trycket på politikerna att gå med på en folkomröstning.

– Vi vill skapa uppmärksamhet för just demokratifrågan, säger föräldern Anna Widén.

Till tals

Gruppen menar att det inte bara handlar om skolafrågan i sig utan också om medborgarnas rätt och möjligheter i en demokrati.

– Vi har ju följt alla direktiv som krävs för att få en folkomröstning. Att majoritetspartiet i Luleå inte vill genomföra den tycket vi inte är rätt. Vi menar att det är en demokratifråga att låta luleåborna komma till tals, menar Anna Widén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.