Oplogat i byn efter ändrade villkor

Uppdaterad
Publicerad

I hela landet sker nu en förändring när det gäller snöröjningen av enskilda vägar. Ett exempel på hur boende drabbas är byn Snesudden i Jokkmokks kommun. Där plogas inte längre de enskilda vägarna efter att Trafikverket ändrat villkoren i upphandlingarna med entreprenörerna. Nu uppmanar infrastrukturministern Anna Johansson (S) att Trafikverket tar ansvar för en lösning på lokal nivå.

Sedan lång tid tillbaka har enskilda vägar i Snesudden i Jokkmokks kommun plogats i samband med att den allmänna vägen snöröjts. Samfällighetsföreningarna har sedan betalt entreprenörerna.

Men Trafikverkets nya system för uppföljning gör att entreprenörerna inte längre gör det här jobbet.

– Det är en kaotisk situation. Och det blir större och större problem allt eftersom vi får mer och mer snö, säger Paul Johansson som är ordförande i Holmträsk samfällighetsförening.

Stora fördyringar

Idag snöröjer man i byn med hjälp av traktor. Skulle man beställa snöröjning av närmaste plogbil fem mil bort blir det mycket dyrt. Två kilometer väg skulle exempelvis kosta 45.000 kronor att hålla fri från snö under ett år. Tidigare var kostnaden 14.000. Det årliga statsbidraget från Trafikverket är 28.000 kronor och ska täcka allt underhåll.

– Det är Ebberöds bank. Det finns inte en chans att vi kan klara det, säger Paul Johansson.

Lösning möjlig

På BDX vars entreprenörer snöröjer säger projektchefen Almir Ulakovic att upphandlingen som Trafikverket gjort bara gäller allmänna vägar och att det varit så även tidigare. Men då har man kunnat lösa snöröjningen av de enskilda vägarna.

Han menar att en förändring av det som gäller nu måste ske i förhandlingar mellan Trafikverket och BDX.

– Skulle vi få lite mer tid för snöröjningen skulle vi kunna ploga dom enskilda vägarna, säger Almir Ulakovic.

Plogat i 60 år

– Vägsamfällighetsföreningen jag är ordförande för bildades 1954. Och under den här tiden har alltid den väghållare som plogat den stora vägen också plogat våra enskilda vägar. Och vi har betalt, ibland direkt till åkeriet, eller nu under senare tid, till huvudentreprenören, berättar Paul Johansson i Snesudden.

Brev från ministern

Det som hänt i Snesudden genomförs över hela landet. Byborna har skrivit till infrastrukturminister Anna Johansson (S) som i sitt svar menar att Trafikverket har ett stort ansvar för att få till en lokal lösning. Men läget är låst.

Mikael Lindholm är enhetschef vid Trafikverket. Han får läsa ministerns brev.

– Jag har jättesvårt att uttala mig om det (infrastrukturministerns brev reds anm.). Men det här är en fråga för hela landet och då krävs det att man från centralt håll kommer med förslag på lösning, säger Mikael Lindholm.

– På lokal nivå är det väldigt svårt att göra avsteg från dom gällande kraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.