Oro i Piteå över sjukhusets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Landstingsledningen menar att läkarföreningens representanter  i Jämtland är okunniga när de säger att tre av fyra sjukhus riskerar att läggas ned – om det blir en storregion.

Det var på söndagen som Jämtlands läkarförenings ordförande Sara Sehlstedt var med i SVT Nyheter Norrbottens sändning och webbsida och hon varnade för effekterna av ett stor-Norrland där ”stora strukturella effektiviseringar” krävs för att sanera ekonomin.

Enligt henne kommer bara fyra av tolv sjukhus i regionen att bli kvar och i Norrbotten betyder det att Sunderby sjukhus drivs vidare, de andra läggs ned.

Storregion

Inga garantier

Men landstingsrådet Maria Stenberg, som leder förberedelsearbetet för storregionen i Norrlandslänen, håller inte alls med.

– Det där måste bygga på okunskap. Vi skulle inte bygga ut vårdplatserna i Piteå och stärka sjukhuset i Kalix om vi inte menade allvar. Men sedan kan jag inte garantera hur hälso-och sjukvården i Norrbotten kommer att se ut om 30 år, säger hon.

Tommy Bjernhagen (NS) samlade in namn för en folkomröstning om storregionen vid Piteå sjukhus i dag och han tycker att läkarföreningens utspel låter rimligt.

– Om vi ska ha en demokrati, som sossarna säger, så måste folket få bestämma i en folkomröstning. Nu har de ju bråttom för de törs inte ta upp storregionen för då kommer vi att ta över, säger han.

”För stor region”

Och många som besökte Piteå sjukhus i dag var oroliga inför vad som kan hända om det blir en storregion.

– Ja, det är jag. Piteå sjukhus kan ligga dåligt till om det blir som politikerna vill och jag tycker att det blir en för stor region det där, säger Margareta Wallström, Piteå.

– Visst är jag orolig. Min mamma bor i Gällivare och tvingades åka till Sunderby sjukhus för att få vård. Det var hemskt för henne som är 89 år gammal. Det är långa resor som tar många timmar, säger Anita Markstedt, Piteå.

–Jag tror att det blir färre sjukhus i en storregion och då ligger väl Piteå sjukhus i farozonen, säger Sven-Göran Bröms, Öjebyn.

– Det kan naturligtvis bli så, men jag tror att behovet av sjukvård och vårdplatser är så stort att det inte går att genomföra, säger Eva Henriksson, Piteå.

–Jag hoppas att det inte blir så. Det skulle inte vara bra för oss som bor här, men risken finns, säger Klara Åström, Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storregion

Mer i ämnet