Hamnplanen är invigd

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes Södra hamnplan i Luleå av kronprinsessan Victoria som anlände i ostindiefararen Götheborg inför tusentals åskådare.

Många intresserade åskådare samlades på Södra hamnplan. Antagligen både för att se skeppet och Kronprinsessan.

Strax innan 16.30 i eftermiddag anlände ostindiefararen med kronprinsessan Victoria ombord.

-Vi är jätteglada över att så många människor har kommit hit  för att ta emot skeppet och kronprinsessan. Vi kommer att ligga här ända till på söndag och ha öppet för allmänheten under fredag, lördag och söndag, sade Linda Joneland, presschef Ostindiska Companiet.

Det tog lite tid att lägga men till men till slut kom hon – kronprinsessan. Glatt vinkande till de tusentals åskådare som samlats på hamnplanen. Efter att ha åkt med ostindiefararen från Junkön in till kajen.

När det så var dags för den formella invigningen så gick det undan.

Kronprinsessan själv sade kortfattat ”Jag vill gratulera till en väldigt fin hamnplan” – sen gick hon tillbaka ombord på Götheborg efter bara 20 minuter på landbacken. Men först lade hon ner en plakett och med det var invigningen klar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.