Nordnytt träffar kvinnor som drabbats av fibromyalgi

Fibromyalgi en osynlig sjukdom

Publicerad

Fibromyalgi är en sjukdom som inte syns och som i regel drabbar kvinnor i medelåldern. Och kvinnorna har ofta svårt att få hjälp av sjukvården, visar en ny avhandling vid Luleå Tekniska Universitet.

Det som inte kan mätas och vägas finns strängt taget inte. Och därför har kvinnor som drabbats av sjukdomen fibromyalgi oftast svårt att få hjälp av sjukvården. På Bodens Fibromyalgiförening tror man att det beror på att majoriteten av patienterna är kvinnor.

-Det är mest kvinnor som drabbas av fibromyalgi. En av tio är män och då vet man hur det är. Kvinnor är eftersatt i alla former i vården, menar Sigrid Söderholm i Bodens Fibromyalgiförening.

Möts av misstro

Päivi Juuso vid universitetet i Luleå har nyligen publicerat en avhandling om kvinnor som har sjukdomen fibromyalgi. Det är en sjukdom som innebär konstant men oberäknelig smärta och som främst drabbar kvinnor i medelåldern. De som intervjuats i avhandlingen vittnar om hur sjukvården möter dem med misstro.

-Fast de fått en diagnos känner de att det inte finns en tilltro till när man ser att det är fibromyalgi. Och det skriver jag också i avhandlingen att kvinnor upplever att de bemötts som sveda, värk, och brännkärringar, säger Päivi Juuso som är filosofie doktor vid Luleå Tekniska Universitet.

Föreningsliv gör gott

Päivi Juuso vill inte svartmåla sjukvården och betonar att patienter också får hjälp. Sedan finns också ett annat sätt som hjälper kvinnor. Och det är att komma samman i föreningar, som kvinnorna i Bodens Fibromyalgiförening.

Vad har föreningslivet betytt för dig?

-Allt. När man får en diagnos känns det som att man ramlar ner i underjorden. Men i och med att man kommer med i föreningen blir man upplyft. Vi har roligt, det blir en gemenskap och vi hittar på mycket i föreningen som är bra, säger Ulla Olovsson i Bodens Fibromyalgiförening.

Hur ska sjukvården bli bättre på att bemöta patienterna?

-Det är ju inga mirakelmedel som behövs utan det man behöver göra är att möta kvinnorna och lyssna till de, menar säger Päivi Juuso.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.