Övergivna ryska bilar i Salla i Finland Foto: Benny Lindberg/SVT

Övergivna ryska bilar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals övergivna ryska bilar i Salla i nordöstra Finland vittnar om vinterns flyktingkris från Ryssland till Finland.

Bilarna står övergivna i skogen och kommunen hoppas man kan auktionera ut dom i sommar.

Dom övergivna bilarna vittnar om vinterns flyktingkris på Nordkalotten.

– Den nordliga rutten över, antingen Kirkenäs i Norge eller norra Finland, var en av huvudrutterna för flyktingar som sökte sig västerut i vintras, förklarar vaktofficeraren Matti Daavittila från finska Gränsväsendet.

Gränsland

Tog bil över gränsen

– Först cyklade flyktingarna över gränsen. Det förbjöds. Sedan kom de med gamla bilar och jag tror att flyktingarna tömde lagret av gamla bilar i Murmansktrakten, berättar Tatiana Britskaia, som under året bevakat flyktingfrågan för tidningen Novaja Gazeta i Murmansk.

Pengar

SVT Norrbotten träffar henne i Haparanda på en konferens arrangerad av Barents Press. Hon är här för att berätta just om sina erfarenheter av flyktingströmmen som i vintras gick västerut från Ryssland. Hon menar att det var mycket illegala pengar inblandade i flyktingtrafiken.

– Jag tror att många tog betalt, chaufförer och kanske till och med de ryska gränstjänstemännen ibland. Och enligt henne handlade det inte om småpengar.

Brottslighet

Matti Daavittila från finska Gränsväsendet bekräftar bilden.

– Internationell organiserad brottslighet är involverad i flyktingtrafiken under hela rutten från deras hemländer fram till destinationen, säger han.

Stängda gränser

Före jul stängdes Kirkenäsövergångsställe för flyktingtrafiken. Och för en månad sedan stängdes de två nordligaste gränsövergångarna – vid Salla och vid Rajajooseppi- i Finland för alla andra än finnar, ryssar och vitryssar. Det satte stopp för flyktingarnas färd västerut via den nordliga rutten.

Samlarintresse

Kvar i Salla finns ett par hundra gamla beslagtagna Lada – och Volgabilar. När flyktingarna kom i bilarna blev chaufförerna misstänkta för illegal transport av flyktingar och bilarna beslagtogs. Bilarna tillhör den finska staten men Salla kommun försöker nu vända flyktingtragedin till sin fördel.

– Det finns ett enormt intresse från samlarnas sida till dessa gamla ryska bilar, berättar Sallas kommunalråd Erkki Parkkinen.

Bilauktion

Nu väntar kommunen på klartecken från statens sida för att hålla en stor bilauktion i Salla i sommar.

– Vi vill göra något positivt av det här, säger kommunalrådet Erkki Parkkinen.

– Vi förlorade ju halva kommunen till Ryssland under kriget – det kanske bara är rättvist att vi nu får någonting tillbaka, säger han och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gränsland

Mer i ämnet