Pajalagruvan kan vara i drift igen till sommaren Foto: TT

Pajalagruvan: Fortsatt osäkerhet efter länsstyrelsens svar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortsatt osäkerhet om Pajalagruvan kommer att återstartas eller inte. Bolaget Abecede kommer att lämna klart besked om några dagar.

Länsstyrelsen har i dag svarat bolaget på hur olika miljöfrågor ska hanteras vid ett eventuellt återöppnande, som skulle ge Pajala kommun 300 nya jobb.

”Måste rätta brister”

Tillsynsmyndigheten menar att gränsälvskommissionens gamla miljötillstånd kan användas – om bristerna i  klarningsbassängen och sand-och klarningsmagasinet åtgärdas.

Northlandkonkurs

”Vi har tidigare krävt rättelse av ovan nämnda brister för det fall att verksamhet ska fortsätta bedrivas och för att gränsälvskommissionens villkor ska anses uppfyllda.” skriver länsstyrelsen.

Men länsstyrelsen skriver också att den kritiserade grundvattensänkningen kan hanteras på det sätt som Abecede föreslagit i sin skrivelse.

”Skyldig att anmäla”

Däremot blev det nobben på bolagets begäran att det inte ska bli några nya krav på åtgärder om de redan kända föreläggandena hanteras på rätt sätt.

– Så kan vi inte göra. Vi är som tillsynsmyndighet skyldig att anmäla överträdelser om de finns misstankar om brott och det kan vi inte avstå från, säger länsrådet Johan Antti.

Abecedes ordförande Mats Leifland säger att länsstyrelsens svar nu ska utvärderas av bolaget.

– Vi behöver göra en samlad bedömning av helheten innan vi kan kommentera svaret. Det gör vi inte i dag och sannolikt inte på tisdag heller, utan vi behöver några dagar på oss. Vårt besked kommer nog längre fram i veckan, säger han.

Så du kan i dag inte säga om det blir en återstart av Pajalagruvan eller inte?

– Nej, jag kan inte säga vare sig det ena eller det andra. Vi måste först göra en totalbedömning av helheten först och även ha en dialog med länsstyrelsen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet