Hans mamma dog av uttorkning

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu Luleå kommun för brister i hur kommunen vårdat 84-åriga cancersjuka Elvy Pettersson i hemmet.

SVT Norrbotten har tidigare berättat om 84-åriga Elvy Pettersson som kom in akut uttorkad till Sunderby sjukhus – efter att under en längre tid ha vårdats i hemmet av Luleå kommun för sin cancersjukdom. Tre veckor efter att hon kommit in avled hon på sjukhuset.

Sonen anmälde Luleå kommun

Nu kritiserar IVO kommunen både för att man brustit i att följa upp Elvy Petterssons hälsotillstånd och för bristande kontinuitet i vården av henne. Kritiken kommer efter att Elvys son anmält kommunen till IVO.

– Jag är väldigt nöjd med att de kritiserar sättet som sjukvården har hanterat min mamma hemma och att man inte haft riktigt koll på hennes situation och inte har följt upp, säger Elvy Petterssons son Tord Pettersson.

Lyssnade inte på personal och anhöriga

Både Tord Pettersson och hemtjänstpersonalen signalerade flera gånger till kommunens sjuksköterskor om att Elvy Pettersson hade så svåra smärtor att hon behövde läggas in på sjukhus. Men IVO konstaterar att hemsjukvården i Luleå inte lyssnade tillräckligt på de anhöriga och hemtjänstpersonalen.

– Hon blev utsatt för ett stort och onödigt lidande. Det finns ju vård att få, även för människor med cancer, som underlättar slutet. Jag vill säga till Luleå kommun att det här har ni verkligen skött dåligt, säger Tord Pettersson.

SVT Norrbotten har kontaktat socialchefen Gabriella Sjöström som inte tagit del av IVO:s beslut och hänvisar till vård- och omsorgschefen Lena Kruse, som vi inte kunnat nå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.