Foto: SVT/Arkiv

Patienten dog när syrgasen tog slut

Uppdaterad
Publicerad

En patient i Norrbotten avled i ambulansen då syrgasen tog slut mitt i behandlingen. Patienten som led av lungödem skulle transporteras till Piteå ävdals sjukhus när händelsen inträffade.

Dödsfallet fick Region Norrbotten att göra en lex-Maria anmälan om allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Myndigheten har tittat på ärendet och påpekar också att det är anmärkningsvärt att det  inte finns dokumenterat att syrgasen tog slut. Det står varken i ambulansjournalen eller i den mottagningsanteckning som skrevs av läkare på akutmottagningen.

Avslutar utredningen

Vidare anser myndigheten att vårdpersonalen måste ha tillräcklig kunskap för att kunna beräkna hur mycket syrgas som går åt vid CPAP-behandling (andningshjälp) i ambulans.

Men eftersom sjukvården i Norrbotten nu har vidtagit åtgärder för att ingen fler ska avlida i ambulansen på grund av syrgasbrist nöjer sig IVO och avslutar utredningen utan ytterligare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.