Foto: SVT

”Personalens förtjänst att ingen skadades”

Uppdaterad
Publicerad

Det var personalens förtjänst att ingen kom till skada vid gårdagens brand på ett äldreboende och ett HVB-hem i Harads. Det säger Stefan Norberg vid individ- och äldreomsorgen i Boden. 

Branden som startade sent på torsdagskvällen i en tvättstuga, rubriceras av polisen som misstänkt mordbrand.

LÄS ÄVEN: 16 personer fick evakueras efter misstänkt mordbrand

Brand i Harads

– Larmet gick kvart i elva. När jag kom hit sju minuter över elva var alla boende evakuerade och låg här ute i korridoren, säger chefen för äldreboendet i Harads, Stefan Norberg och fortsätter:

– Personalen har gjort en jätteinsats. Det är deras förtjänst att ingen kommit till skada.

Även några av ungdomarna på det intilliggande HVB-hemmet hjälpte till att evakuera de äldre.

Förvirrade av nattens händelser

De nio personer som bodde i den rökskadade avdelningen på äldreboendet har fått flytta till ett intilliggande äldreboende där det som tur var fanns några platser lediga. Sanering av byggnaden pågår men de äldre beräknas inte kunna flytta tillbaka förrän om ungefär en vecka.

Av de nio äldre finns ett par personer som blivit väldigt förvirrade av nattens händelser, berättar en från personalgruppen för SVT Nyheter Norrbotten.

Kan dröja veckor

I den del av byggnaden där HVB-hemmet har sina lokaler är det omfattande rökskador och enligt fastighetsförvaltaren kan det komma att dröja flera veckor, kanske månader innan ungdomarna kan flytta tillbaka.

HVB-hemmet som drivs av en privat aktör evakuerade ungdomarna till ett hotelll i Luleå, men under fredagen fick de flytta till ett annat boende i Harads.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Harads

Mer i ämnet