Foto: TT

Pilotföreningen varslar om stor strejk

Publicerad

Omkring 300–350 SAS-piloter tas ut i strejk på fredag om parterna Svensk pilotförening och arbetsgivaren inte kommer överens om anställningstrygghet och löner.

–Jag hoppas att vi så snabbt som möjligt når fram till ett nytt avtal, så att inte kunderna, bland annat de som ska till fotbolls-EM, drabbas, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.

Varslet som Svensk pilotförening lagt träder i kraft vid 18-tiden på fredagen och det rör sig om total arbetsnedläggelse på SAS kortlinjer, inrikeslinjer samt resor inom Europa.

–Vi förhandlar för fullt med arbetsgivaren SAS just nu, berättar Rebecca Rosenvinge, presskoordinator på Svensk Pilotförening.

Huvudfrågorna för pilotföreningen är bland annat anställningstrygghet, arbetstider och lönejusteringar.

–Vi vill inte gå in på några detaljer just nu eftersom vi ligger i förhandlingar med arbetsgivaren, men vi vill att fler piloter ska tillsvidareanställas. Exakt vilka flyglinjer som vid en eventuell strejk kan komma att beröras vet vi inget om. Det är SAS som avgör det.

Svensk pilotförening har totalt 450 medlemmar som arbetar åt flygbolaget SAS.

Medling i konflikten pågår och Fredrik Henriksson på SAS ser goda förutsättningar för en överenskommelse med pilotfacket, innan strejken träder i kraft.

–Vi är fast övertygade om att vi kommer att nå ett nytt avtal innan den tionde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.