Datacenter i Piteå får order från BMW. Foto: SVT/Arkiv

Piteåföretag får order av BMW

Uppdaterad
Publicerad

Ett datacenterföretag i Piteå har ingått ett partnerskap som leverantör av superdatatjänster till bilföretaget BMW.

Arbetet med att skräddarsy och inrätta lösningar till BMW Group startar omedelbart. Dagens nyhet kan ses i skenet av ett globalt skifte gentemot en ökad molnhantering av både datalagrings- och databeräknings-tjänster.

Knivskarp

Globala konkurrensen är knivskarp när nu de internationella storföretagen i allt ökande utsträckning lägger ut sina databehov till externa molntjänster. Datacentermarknaden är i snabb tillväxt och spås dubblas i storlek under de nästkommande åren – samtidigt som konkurrensen blir allt hårdare. En prognos visar att 200 nya megadatacenter ska byggas i Europa till och med år 2020.

Superdator

En svensk aktör som tar upp i matchen om de internationella storkunderna är datacenteraktören Fortlax från Piteå.  Företaget har idag ett 400-tal kunder; allt från myndigheter och storbolag till små och medelstora företag. Ett av dessa företag är tyska fordonjätten BMW, som nu valt Piteåföretaget, som ska leverera molnlösningar och fungera både som jättehårddisk men även superdator för stora datamängdsberäkningar åt det tyska företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.