En husägare utanför Boden fick ett obehagligt uppvaknande vid lunchtid på fredagen. Foto: TT

En okänd man tog sig in hos sovande husägare

Uppdaterad
Publicerad

En husägare utanför Boden fick ett obehagligt uppvaknande vid lunchtid på fredagen. Yrvaken förstod han att en okänd person var på väg in i huset.

Det var vid 13-tiden som den 32-årige husägaren i Gunnarsbyn låg och sov på övervån ingen i sin tvåplansvilla.

– Han vakande av att någon bankade kraftigt på ytterdörren. En stund senare hörde han hur någon kände på dörrhandtaget och öppnade den olåsta dörren, berättar Pontus Henriksson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Flydde mot skåpbil

Husägaren förstod att det var bäst att låta den ovälkomna besökaren bli medveten om att det fanns någon i huset.

– Han började väsnas och ta sig ner för trappen. Då flydde manspersonen ut ur huset och sprang iväg mot en större, vit skåpbil som stod på tomgång. Husägaren sprang efter men mannen hann köra iväg därifrån, berättar Pontus Henriksson.

Varnar för helgtjuvar

Husägaren hann inte med att ta numret på skåpbilen eller observera vad det var för en modell, men polisen vill nu varna norrbottningarna.

– Vi har haft flera bostadsinbrott i Norrbotten och det är vanligt att dom sker på fredag och lördag när husägarna kanske är bortresta. Så kommer de hem på söndagen och anmäler inbrott, säger Pontus Henriksson.

Ett av hans tips är att informera grannarna om att man är bortrest så att de kan hålla extra koll.

– Inbrottsligorna åker runt. Ena veckan är det många inbrott i Norrbotten och nästa vecka drar de kanske till Västerbotten och så blir det lugnare här ett tag, tills de kommer tillbaka till länet, säger Pontus Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.