Politiker misshandlades i hemmet

Publicerad

Liza Jonsson(S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Nordmaling misshandlades i sitt hem av okända gärningsmän.

– Det vi vet är att hon blev misshandlad i natt och ligger på lasarettet, säger kommunalrådet Ulla-Maj Andersson (S) till SVT:s Västerbottennytt.

– En man tog sig in i lägenheten och misshandlade henne. Det är hemskt!, säger kommunalrådet.

Finns det ett politiskt motiv? 

– Ja, vi tror det. Mannen nämnde byaskolorna under misshandeln, säger Andersson, som pratat med Jonsson nu på förmiddagen.

Vad tänker du om det? 

– Det är fruktansvärt för demokratin och för enskilda personer. Vi kan aldrig låta anarkin råda, säger Ulla-Maj Andersson.

Kommunen har nu kallat till krismöte klockan 13.00 i dag.

– Vi hoppas att polisen kommer hit och informerar om vad som har hänt och vad som nu händer, säger Andersson.

Bakgrunden till detta är att Nordmalings kommun tagit ett beslut om att lägga ner byaskolorna i Rundvik, Lögdeå, Håknäs och Gräsmyr.

Många ser allvarligt på det som inträffat

Och reaktioner på det som hänt börjar stömma in.

– Nu är det bara att hoppas att polisen får tag i den person som utförde misshandeln och att Liza får komma hem från sjukhuset, skriver Folkpartiets Peder Westerberg på sin blogg.

– Vi har nog svårt att rekrytera förtroendevalda till politiken och det blir inte lättare när aktiva politiker hotas, förföljs eller misshandlas. Det är ett stort hot mot demokratin, skriver han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.