Foto: Arvid Nordvall

Prideparad i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

I anslutning till Malmfälten Arctic Pride Filmfestival i Gällivare har det idag hållits en prideparad.

Paraden startade vid Gröna Scenen på torget i Gällivare. I den deltog cirka 150 personer.

– Det är varmt i hjärtat idag och det kändes jävligt bra och som att det var en påfyllning av bra energier. Så underbart att se alla här och se den positiva kraften i Gällivare samlas, säger Pernilla Fagerlönn, arrangör av Malmfälten Arctic Pride.

Vad var skillnaden på årets parad jämfört med ifjol

– Vad som skiljer sig är att vi var mer förberedda detta år och förhoppningarna för nästa år är enorma, planerna är storslagna.

– Vi hoppas på att utöka samarbete med bland annat kommunen med förhoppning att lyfta in skolan och framför allt det normkritiska perspektivet som behöver få större plats i vårt samhälle. Detta finns ju redan i skolornas likabehandlingsplaner, men man kan arbeta mycket mer med det än vad man gör idag, där har vi en plats att fylla tror jag.

Cirka 150 människor deltog i paraden i år, ungefär hälften från förra året. Vad säger du om det?

– Varför det inte kom lika många i år har nog kanske med nyhetens behag att göra, eller helt enkelt bara för att det är fint väder och Gällivarebor älskar att åka skidor. 

Talaren i samband med paraden var kommunalrådet Jeanette Wäppling och Mehrdad Hemati från Iran samt Saga Becker.

– Det känns jättebra med Mehrdad Hemati för om hbtq-personer kan ha det jobbigt i Sverige är det intet mot Iran.

Sara Becker fick ta emot en Guldbagge för årets kvinnliga huvudroll i rollen som transperson i filmen Nånting måste gå sönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.