Räddade sin kompis efter vådaskott på fjället

Uppdaterad
Publicerad

I helgen utspelade det sig ett drama i Ritsems fjällvärld som satte 26-årige Victor Wennskog från Boden på ett hårt prov.

Ripjakten på kalfjället slutade med att hans kompis skadade sig med ett vådaskott i vaden.

– Det gällde att lösa situationen, konstaterar Victor Wennskog som just nu vilar ut hemma i villan i en by utanför Boden.

Det var när de skulle avsluta ett jaktförsök under lördagen som olyckan var framme.

Vådaskjutning i fjällen

– Jag stoppar ner min bössa och han stoppar ner sin och när han gör det smäller det. Jag kom ihåg att jag ställde en dum fråga; ”Sköt du dig?” Och han säger med smärta i rösten att det gjorde han. Och då började jag spinna på och tänka vad vi skulle göra. Han la sig på backen och var svimfärdig och jag sa att han inte fick svimma för jag skulle inte kunna hjälpa honom därifrån. Det var nog att ta sig fram själv i terrängen, berättar Victor Wennskog.

Renskötarstuga gav skydd

Han sa åt sin kamrat att snöra åt blodflödet med livremmen och sedan började de skidra till den renskötarstuga som fanns längre bort på fjället. Victor Wennskog tog bådas utrustning och de kämpade på.

När de kom fram till stugan så var den igenbommad och de insåg att de måste ta sig in i stugan till varje pris.

De lyckades få bort fönstret och Victor Wennskog fick bokstavligen lyfta in kompisen genom öppningen.

– Jag gav honom vatten och en värmande tröja och kompisen sa att jag skulle ge mig iväg och skidra för livet.

2,5 mil till räddning

Och det var vad han gjorde. Han tvingades lämna kamraten ensam i stugan för att ta sig 2,5 mil till Ritsem. Först med hjälp av skidorna och sedan med skoter.

Det började bli mörkt och det snöade.

– Jag kände inte till området och jag hade lite bensin i skotern så jag förberedde mig på en övernattning utomhus och tog med vatten, en korvring och en liten chipspåse bland annat, säger Victor Wennskog.

”Jättelättad”

Efter flera timmars strapatser lyckades Victor ta sig fram till Ritsem och larma fjällräddningen.

– Fjällräddningen ville att jag skulle följa tillbaka med till stugan och de hittade en säkrare och snabbare väg tillbaka. Min kompis var förstås jättelättad när vi kom fram till honom, säger Victor Wennskog.

Lättad var han också själv även om han var stelfrusen i hela kroppen och trött. Lite förkyld har han blivit och visst har händelsen påverkat honom även på andra sätt.

– Man tänker teoretiskt på saker, men en sådan här gång är allt praktik...Och då handlar det om hur man hanterar sina känslor, säger Victor Wennskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vådaskjutning i fjällen

Mer i ämnet