Radiotjänst: Återbetalning utreds

Uppdaterad
Publicerad

Efter domen konstaterar Radiotjänst att man återgår till den tidigare tillämpningen. Men det kan innebära att tidigare avgifter inte kommer att återbetalas.

”Vi hade förväntat oss att HFD skulle döma enligt lagstiftarens intention med ett teknikneutralt utrustningsbegrepp och därigenom bekräfta att Radiotjänsts tolkning och tillämpning av lagen är korrekt”, skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande.

Radiotjänst konstaterar att den nu får återgå till den tidigare tillämpningen, det vill säga inte längre ta radio- och tv-avgift för dator/mobil med internetuppkoppling.

Radiotjänst vd Carl-Gustav Johansson säger till Nordnytt att Radiotjänst nu kommer att ändra sin tillämpning av lagen.

-Vi återgår till den tillämpning som vi hade innan begreppet infördes att datorer skulle vara avgiftspliktiga. Det innebär att avgiften kommer att enbart gälla för vanliga traditionella tv-apparater.

På Radiotjänsts hemsida har myndigheten uppdaterat sin information under fredag förmiddag. Där framgår att från och med i dag gäller avgiftsfrihet för datorer, men om de som betalat dessförinnan kommer att få tillbaka avgiften är oklart. ”Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis, skriver Radiotjänst men frågan om eventuell återbetalning kommer att utredas.

Radiotjänst kundservice har förlängt öppettiderna fram till klockan 21.

Under förra året fick Radiotjänst 100 000 nya tv-licensbetalare. Det är det högsta antalet hittills för ett enskilt år. Det årliga genomsnittet under de senaste 15 åren har varit cirka 10 000 nya avgiftsbetalare, enligt Radiotjänsts årsredovisning.

Huvudförklaringen till den stora ökningen var att datorer, surfplattor och andra enheter med internetanslutning belagts med avgifter av Radiotjänst sedan tv-kanalerna börjat direktsända över nätet.

Årsavgiften ligger i år på 2 076 kronor per hushåll eller företag. Utgår man ifrån att 90 000 att de nya tv-licensbetalarna förra året var innehavare av datorer, surfplattor och liknande skulle det innebära att Radiotjänst på felaktiga grunder fått in närmare 187 miljoner kronor. Men Radiotjänst hävdar alltså att inga pengar ska betalas tillbaka.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth vill inte kommentera domen i nuläget utan hänvisar till Radiotjänst som är de som är ansvariga för att ha tolkat lagen som att de har haft rätt att ta ut tv-avgift från datoranvändare. Enligt Adelsohn Liljeroths pressekreterare håller de nu på och går igenom och analyserar domen.

Rätten slår fast att den person som målet gäller har rätt att få tillbaka den tv-avgift för tre månader som han felaktigt betalat. Hur rättens beslut påverkar andra som på felaktiga grunder betalat avgiften är oklart.

Eva Hamilton, vd för Sveriges Television och styrelseordförande för Radiotjänst, kommenterar domen i ett pressmeddelande.

”Hösta förvaltningsdomstolens dom i dag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folkets användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden.”

Hamilton skriver också att frågan nu går tillbaka till regeringen ”som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.