Rantakyrös ”pension” – sex månadslöner

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska Pajalas kommunstyrelse besluta om avgående kommunalrådet Harry Rantakyrös omställningsstöd. Han får 85 procents lön i sex månader eller nästan 300 000 kronor.

Ryktesspridningen har varit enorm om Harry Rantakyrös ”pension” och en av uppgifterna som figurerar är att han av ren girighet väntar med sin avgång till i januari för att få en hel årslön utan att behöva göra något.

”Inga fantasisummor”

Men det är frågan om ett omställningsstöd enligt SKL:s regler – 85 procent av tre månadslöner  (57 521 kronor) för varje helt år som han har tjänstgjort som socialdemokratiskt kommunalråd.

Och eftersom det handlar om drygt två år blir det 85 procent av ersättningen i sex månader, nästan 300 000 kronor.

”För att få rätt till ytterligare tre månaders omställningsbidrag, totalt nio månader, skulle han behöva sitta kvar hela 2017.” skriver Marina Niemi, löne- och systemansvarig vid Pajala kommun till SVT Nyheter Norrbotten..

Harry Rantakyrö är själv medveten om att det pratats mycket om hans ersättning.

– Jag är själv lite förundrad över det, men det får man nog räkna med i det här jobbet. Allt granskas, men för min del handlar det inte om några fantasisummor, men det är en liten trygghet när jag snart ska ställa mig till arbetsmarknadens förfogande, säger han.

Sitter kvar hela januari

På måndag ska kommunstyrelsen fatta beslut om Harry Rantakyrös omställningsstöd och allt tyder på att det blir 85 procent av sex månadslöner.

– Ja, det är då ingen som räckt upp handen för att protestera precis, säger han.

Men det ser ut som om han kommer att sitta kvar lite längre än vad som var meningen.

– Jag räknade med att sluta vid årsskiftet, men eftersom det är jul snart och arbetarekommunen behöver tid på sig har jag sagt att jag sitter kvar januari ut. Min ersättare ska förhoppningsvis väljas på fullmäktige den 16 januari, säger Harry Rantakyrö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.