LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: SVT Arkiv

Ras i gruvan – ingen skadad

Uppdaterad
Publicerad

Ett ras inträffade i LKAB:s gruva på nivå 1137 i Kiruna. ”Det har gått bra”. säger LKAB:s informationschefen Anders Lindberg.

Enligt LKAB, som bekräftar att ett gruvras inträffat på tisdagsmorgonen, beror raset på en seismisk händelse som ska ha inträffat klockan 07.16 med en magnitud på 1,7. Vid raset föll fem kubikmeter sten från en vägg.

Ingen skadad

LKAB meddelar att alla personer som var i närheten av raset är lokaliserade och att inga personskador har inträffat. Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen – men har nu lämnat området. Bergmekaniker är på plats för att undersöka området.

– Det har gått bra, ingen har skadat sig och ingen har blivit instängd. Det är ett allvarligt tillbud att det lossnar sten och raset är anmält till Arbetsmiljöverket, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Bergförstärkningen fungerade

Vid raset föll fem kubikmeter sten från en vägg.

– Eftersom det inte rasade från taket kan det tyda på att bergförstärkningen har fungerat, säger Anders Lindberg till SVT Norrbotten.

Platsen där raset skedde var ett tillredningsområde och raset innebär inte någon störning i produktionen.

Sannolik förklaring

Bolaget meddelar även att de startat en egen utredning om orsaken till raset – och redan nu finns en sannolik förklaring.

– Det går att liknas vid små gruvskalv, minijordbävningar, som inträffar oregelbundet till följd av gruvbrytningen. Det kan ha varit det som orsakade raset eftersom en sådan seismisk händelse inträffade kort innan raset, säger Anders Lindberg.

Brytning i underjordiska gruvor kan ge upphov till så kallad seismisk aktivitet. Den orsakas av att den naturliga spänningen i berggrunden förändras, och det uppstår skakningar eller skalv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.