Rebecca och Jill avlastar vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

På två år har icke vårdutbildad personal fördubblats inom landstinget.

22-åriga Jill Holmgren har just börjat på sitt nya arbete som projektanställd på landstingets relativt nya enhet vårdnära service.

– Jag är ny men det är jättekul, säger hon när vi stoppar henne när hon är påväg att lämna prover till labb tillsammans med sin kollega, 24-åringen Rebecca Andersson. Rebecca har jobbat i ett år men under den tiden har det hänt mycket. Bland annat har de blivt fler.

”Det är jättebra”

– Det är jättebra att få en inblick i hur det är att jobba inom vården. Om man vill utbilda sig vidare eller om man stannar här och utvecklas på det här jobbet, säger hon.

Försöket med en ny sorts servicetjänster inom landstinget har fallit ut väl. Projektet inleddes oktober 2014 då man anställde 21 personer för att skjutsa patienter mellan avdelningar, hämta och lämna prover, göra slutstäd på rum, smittstäd som annars skulle ha dröjt, hämta medicin från apotek, beställa och dela ut mat och en del förrådshantering. Samtliga sysslor utfördes tidigare av vårdpersonal och då framförallt av undersköterskor, men för att de i större utsträckning skulle få syssla med vården av patienter anställdes personer utan vårdutbildning. Idag är de 48 stycken. De finns på plats både på Sunderby och kalix sjukhus mellan sju på morgonen och åtta på kvällen.

Utvärdering

– Just nu är folk projektanställda, säger Kristina Ernstsson, enhetschef vårdnäratjänster.

– Projektet pågår fram till 2018 och efter det måste det komma ett politiskt beslut om att vi ska få vara kvar men vi jobbar efter det.

 I utvärderingen av projektet som presenterades ifjol gick det inte att se något direkt resultat varken på vårdpersonalens övertid eller sjukskrivningar.

”Stort arbete”

Cheferna på avdelningarna verkade gilla projektet men undersköterskorna, som var de som skulle få hjälp, kunde inte säga att de avlastats nämnvärt. Tvärtom var de rädda att bli utan jobb. Men den oron är nu borta menar projektledaren Lisette Sällström.

– Ja, det är den absolut. Nu undrar man snarare hur man klarat sig utan dem tidigare. Men vi har ett stort arbete med att se över hur hela vården ska organiseras så vi klarar av att bemanna den med personal med rätt kompetens, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.