Region Norrbotten och storregion – vad är skillnaden?

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara förvirrande med alla regioner som just nu disskuteras just nu. Vi reder ut begreppen.

Har du också svårt att hänga med? Vi har försökt göra det lite tydligare i de två regionfrågorna som innebär helt olika saker.

Region Norrbotten innebär att landstinget tar över regionala tillväxtfrågor från länsstyrelsen – alltså en helt intern maktomfördelning inom Norrbotten. Landstingsledningen vill göra detta för att satsningarna ska styras av politiker inte tjänstemän, som det är nu äger länsstyrelsen frågan.

Storregion innebär att de ledande politikerna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland tillsammans vill bilda en enda jätteregion. Den 9 mars 2016 presenterades den statliga utredning som visade hur utredarna tyckte att hela Sveriges karta skulle ritas om. Frågan delar politikerna. I Norrbotten driver bland annat Socialdemokraterna på frågan så att den ska bli klar 2019 samtidigt som bland annat Sjukvårdspartiet vill se en folkomröstning i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.