Kenneth Backgård, Norrbottens Sjukvårdsparti Foto: SVT/Arkiv

Regionledningen går mot sitt eget beslut

Publicerad

Frågan om förändrade uppdrag för sjukhusen, hälsocentralerna och folktandvården ska upp till behandling i regionfullmäktige, enligt ett fullmäktigebeslut från 23-24 november 2016.

Regionpolitiken är på väg mot politiskt kaos efter att oppositionen sagt sig vara grundlurade av den röd-gröna ledningen som inte vill att frågan ska gå vidare tlll regionfullmäktige.

Överlämnas till fullmäktige

Oppositionen menar att formuleringen ”regionstyrelsen beslutar” smögs in i stället för ”regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta” och krävde ett extra styrelsemöte den 20 mars, men det sade regionledningen nej till.

Nu har Kenneth Backgård (NS) justerat regionstyrelsens protokoll, men har lagt tilll en justeringsanteckning om att landstingsfullmäktige redan i november 2016 fattat beslut att frågan ska gå vidare till regionfullmäktige.

Så här står det i protokollet om finansplanen:

”För länets sjukhus föreslås en indelning med två länssjukhus och tre närsjukhus. De principiella strukturförändringarna som efter utredningen bedöms bli aktuella kommer därefter att överlämnas fullmäktige för beslut senaste i april 2017”

Överklagar beslutet

Kenneth Backgård reagerar starkt på  de politiska turerna med tanke på protokollet från den 23-24 november.

– Det här betyder att regionledningen försöker gå emot sitt eget beslut, för där står det klart och tydligt att ärendet ska gå vidare till fullmäktige,

Vad händer nu?

– Fullmäktige är det högsta beslutande organet och accepterar inte regionledningen det så får vi överklaga beslutet till kammarrätten och jag är nästan säker på att juristerna kommer att gå på vår linje, säger Kenneth Backgård.

(S)tår på sig

Men regionrådet Maria Stenberg (S) står på sig och menar fortfarande att det inte handlar om verksamhetsförändringar och att frågan inte ska upp i fullmäktige.

– Om förändringarna när det gäller IVA varit med så hade det varit solklart, men nu är de inte det och då bedömer jag efter att ha pratat med våra jurister att det handlar om frågor som ligger inom regionstyrelsens beslutskompetens, säger Maria Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.