Regnbågssatsningen räddade Kiruna IF

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i gruvnäringen har slagit hårt mot hockeyföreningen Kiruna IF sponsorer. Men regnbågssatsningen har gett nya sponsorer som har räddat Kiruna IF från en trolig konkurs. Det avslöjar klubbens ordförande Johan Köhler.

Genomslaget för acceptansprojektet blev bortom de vildaste förväntningarna. Men det har inte gjort Kiruna IF till en rik förening.

– Vi har inte tjänat pengar, men vi har å andra sidan inte gått i konkurs som kanske hade blivit fallet om vi inte hade gjort satsningen. Vi har tappat välidgt mycket pengar, säger Johan Köhler.

Kiruna IF:s matchtröjor

De uteblivna intäkterna beror på den vikande lokala konjunkturen i Malmfälten sedan malmpriesrna har rasat.

– Vi spände också bågen väldigt högt den här säsongen. Vi har satsat veranda krona vi har fått in på spelare, säger han.

Men satsningen gick desto sämre. Det blev ingen allsvenska. ingen alletta, inte ens en play off-omgång -- och fansen är besvikna.

– Vi hade velat köpa in lite spetskompetens, men vi hade inte kapital så att vi kunda satsa så hårt som vi ville, säger Johan Köhler.

Nu flyttar Johan Köhler från Kiruna, vilket var bestämt sen tidigare. Det är han som har gett intervjuer, stått för föreläsningar och tacktal -- och gett acceptansprojektet en röst och ett ansikte,

-  Jag har ju min familj på annan ort så jag försöker hitta ett jobb å den orten. Jag är på väg från Kiruna, men jag kommer att sitta kvar i styrelsen och fortsätta jobba för Kiruna IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna IF:s matchtröjor

Mer i ämnet