Rehabiliteringsbassängen i Arvidsjaur Foto: SVT

Rehabbassänger blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget lägger inte ned sina rehabbassänger som finns på elva platser i länet. En utredning visar att bassängerna ska finnas kvar.

– Vi vet hur viktigt det här är för folk och den analys som görs av utredningen visar att bassängerna ska vara kvar, säger landstingsrådet Agneta Granström. (MP)

Jämlik vård

I utredningen slås fast att det råder ett stort allmänintresse för bassängträning bland länets patienter. Eftersom vården ska planeras, organiseras och utföras utifrån patienternas behov och att patienterna ska betraktas som medskapare till vården är det i dagsläget inte är ett alternativ med nedläggning av någon bassäng. Bassängerna är också en viktig resurs för att bedriva habilitering och rehabilitering, heter det i utredningen.

De avtal landstinget har med kommunerna ska sägas upp och omförhandlas med målet att halvera kostnaden.

– Vi ska diskutera hyressättningen utifrån hur vi använder bassängerna, säger landstingsrådet Agneta Granström. (MP)

Hyr bassänger

Bassängerna landstinget hyr av kommuner finns i Övertorneå, Haparanda och Älvsbyn. Fastigheten där bassängen i Arvidsjaur ligger ska säljas. Där vill utredningen att landstinget hyr bassängen.

Även för bassängen i Överkalix är målet också att halvera kostnaderna för hyran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.